\( (X-B^T) * A^T = C \)
Czy ja mogę to co jest w nawiasie pomnożyć przez odwrotność>?
Równanie macierzowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Równanie macierzowe
W kolejnym przykładzie też mi nie wychodzi dobrze coś...
\( A(X-I) = A^T + I \)
\( AX - AI = A^T + I \)
\( AX - A = A^T +1 \)
\( A^{-1} \ AX = A^T + I + A \)
\( X= A^{-1} * (A^T+I + A ) \)
\( A(X-I) = A^T + I \)
\( AX - AI = A^T + I \)
\( AX - A = A^T +1 \)
\( A^{-1} \ AX = A^T + I + A \)
\( X= A^{-1} * (A^T+I + A ) \)
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Równanie macierzowe
Wtedy wystarczy przemnożyć obustronnie z prawej strony przez \((A^T)^{-1}\) i tyle. Nie byłem uprawniony do napisania tej równości. Nie napisałeś czy macierz \(A\) jest osobliwa czy nie i w ogóle jakie są jej wymiary.