Obliczyć i zaznaczyć

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 169
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 90 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Obliczyć i zaznaczyć

Post autor: Filip25 »

Obliczyć i zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej pierwiastki:
\( \sqrt[4]{-8+8 \sqrt{3}i } \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Obliczyć i zaznaczyć

Post autor: kerajs »

\( \sqrt[4]{-8+8 \sqrt{3}i }= \sqrt[4]{4^4e^{i (\frac{4 \pi }{3} +k2 \pi )}}= 4e^{i (\frac{ \pi }{3} +k \frac{\pi}{2} )}\)
wystarczy wstawić k=0,1,2 i 3 aby dostać cztery rozwiązania
ODPOWIEDZ