Rozwiąż równanie:
\(|z|+z^2=1\)
tylko tutaj przy \(z^2\) jest u góry kreska - chyba sprzężona to ma być liczba
Rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie
\(z=a+ib \\
\sqrt{a^2+b^2} +(a-ib)^2=1\\
\sqrt{a^2+b^2} +a^2-b^2-i2ab=1\\
2ab=0\\ \\
1) a=0\\
|b|-|b|^2=1\\
\Delta <0 \ \ \So \ \ brak \ rozwiazania\\ \\
2) b=0 \\
|a|+|a|^2=1\\
a= \frac{-1+ \sqrt{5} }{2} \ \ \vee \ \ a= \frac{1-\sqrt{5} }{2}
\)
\sqrt{a^2+b^2} +(a-ib)^2=1\\
\sqrt{a^2+b^2} +a^2-b^2-i2ab=1\\
2ab=0\\ \\
1) a=0\\
|b|-|b|^2=1\\
\Delta <0 \ \ \So \ \ brak \ rozwiazania\\ \\
2) b=0 \\
|a|+|a|^2=1\\
a= \frac{-1+ \sqrt{5} }{2} \ \ \vee \ \ a= \frac{1-\sqrt{5} }{2}
\)