Proszę o pomoc z przewodnikiem krok po kroku, jak uprościć to wyrażenie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ekantnemo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 lis 2022, 07:08
Płeć:

Proszę o pomoc z przewodnikiem krok po kroku, jak uprościć to wyrażenie

Post autor: ekantnemo »

\(3(6 - 2) + | - 4 | ÷ 2\)

Oto, co mam, ale utknąłem na tym, co zrobić z częścią podziału. Wiem, że to musi wyglądać na takie łatwe dla wszystkich, ale jestem okropny z matematyki i nie byłem na algebrze od ponad dekady. Wiem, że prawdopodobnie i tak się mylę, więc proszę, błagam, pomóż mi.

\(-18 + 6 + | - 4 | ÷ 2\)

\(-16 ÷ 2\) ?? Czy to jest to?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2022, 11:18 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1930 razy

Re: Proszę o pomoc z przewodnikiem krok po kroku, jak uprościć to wyrażenie

Post autor: Jerry »

Zgodnie z priorytetem działań:
  1. w nawiasach,
  2. potęga, pierwiastek,
  3. mnożenie, dzielenie,
  4. dodawanie, odejmowanie,
mamy
\(3(6 - 2) + | - 4 | ÷ 2=3\cdot4+4:2=12+2=14\)

Pozdrawiam
PS. O tempora, o mores...
ODPOWIEDZ