Wyznacz X z macierzy, jeśli to możliwe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Wyznacz X z macierzy, jeśli to możliwe

Post autor: Sarus66 »

\( BC^T - XA= I \)

Próbowałam to rozpisać mnożąc przez \( A^{-1} \) lub \( B^{-1} \) i nie wychodzi..

Czy mogę dać to \( BC^T \) na drugą stronę ?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2022, 23:26 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: ^{-1}
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wyznacz X z macierzy, jeśli to możliwe

Post autor: kerajs »

\( BC^T - XA= I \\
BC^T -I= XA\\
X=(BC^T -I)A^{-1}
\)
ODPOWIEDZ