więc muszę znaleźć sumę szeregu geometrycznego
\(\sum\limits_{n=2}^{32}9\cdot(-1)^{n-1}\)
nie mogę ustalić, jaki byłby mój numer początkowy, ponieważ n nie jest teraz 1 i nic nie wyjaśnia tego dobrze.
Suma szeregu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Suma szeregu
Ostatnio zmieniony 23 lip 2022, 20:00 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex].
Powód: Poprawa tematu i wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex].
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: potrzebuję pomocy
Dobrze poprawiłem Twój zapis? Korzystaj z kodu \(\LaTeX\) - instrukcja w moim podpisie, ściągawka pod emotkami..
Do rzeczy:
\(\sum\limits_{n=2}^{32}9\cdot(-1)^{n-1}=9\cdot(-1)^{2-1}+9\cdot(-1)^{3-1}+9\cdot(-1)^{4-1}+\ldots+9\cdot(-1)^{31-1}+9\cdot(-1)^{32-1}=\\ \qquad=\underbrace{-9+9-9+\ldots+9-9}_{31\text{ składników}}=-9\)
Pozdrawiam
Do rzeczy:
\(\sum\limits_{n=2}^{32}9\cdot(-1)^{n-1}=9\cdot(-1)^{2-1}+9\cdot(-1)^{3-1}+9\cdot(-1)^{4-1}+\ldots+9\cdot(-1)^{31-1}+9\cdot(-1)^{32-1}=\\ \qquad=\underbrace{-9+9-9+\ldots+9-9}_{31\text{ składników}}=-9\)
Pozdrawiam