Równanie prostej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Równanie prostej

Post autor: _Dawid_ »

Mam problem z zadaniem:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt \(A(0,1,1,)\), przecinającą prostą \(\begin{cases}x-1=0\\ z+1=0\end{cases}\) i prostopadłą do prostej \(\begin{cases} y+1=0\\x+2z-7=0\end{cases}\)
Wyliczyłem wektory dla każdej prostej - dla przecinającej się [0,-1,0] oraz drugiej [0,0,-1]. Wyliczyłem również wektor AB, gdzie B to postać parametryczna prostej przecinającej się i potem powinnem wyliczyć "t" choć coś nie wychodzi? Gdzie robię tutaj błąd?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2022, 18:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, przepisałem załącznik
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Równanie prostej

Post autor: Jerry »

Szukaną prostą rozpina wektor
\([1-0,t-1,-1-1]\), gdzie \(t\in\rr\),
daną prostą rozpina
\([-2,0,1]\).
Będą one prostopadłe, o ile
\[[1-0,t-1,-1-1]\circ[-2,0,1]=0\\ -2+0-2=0\]
co jest sprzeczne, zatem... Taka prosta nie istnieje.

Pozdrawiam
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Re: Równanie prostej

Post autor: _Dawid_ »

Jerry pisze: 29 cze 2022, 18:40 Szukaną prostą rozpina wektor
\([1-0,t-1,-1-1]\), gdzie \(t\in\rr\),
daną prostą rozpina
\([-2,0,1]\).
Będą one prostopadłe, o ile
\[[1-0,t-1,-1-1]\circ[-2,0,1]=0\\ -2+0-2=0\]
co jest sprzeczne, zatem... Taka prosta nie istnieje.

Pozdrawiam
Identycznie mi wyszło - dzięki
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Równanie prostej

Post autor: Jerry »

Pomyliłeś klicki? Dubla usunąłem!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ