Proste pytanie, o którym myślałem od jakiegoś czasu

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
navzintel
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 cze 2022, 07:23
Płeć:

Proste pytanie, o którym myślałem od jakiegoś czasu

Post autor: navzintel »

Nigdy nie znalazłem czasu, aby to rozgryźć i nie mogę znaleźć sposobu, aby wprowadzić to do kalkulatora.

Jest prostokąt z bokiem X i bokiem Y. Bok X jest dłuższy niż bok Y. Boki można wyrazić w stosunku X:Y.

Gdy ten prostokąt jest przecięty na pół przez bok X, wynikowy stosunek wynosi Y:(X÷2).

To, czego szukam, to prostokąt, który sprawi, że X:Y będzie równoważne Y:(X÷2). Innymi słowy, prostokąt, który ma ten sam kształt po przecięciu na pół wzdłuż krótkiego boku.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Proste pytanie, o którym myślałem od jakiegoś czasu

Post autor: kerajs »

\( z: \ x,y>0 \\
\frac{x}{y} = \frac{y}{ \frac{x}{2} } \\
x^2=2y^2 \\
x= \sqrt{2}y

\)
ODPOWIEDZ