Przekształcenia

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szcz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 cze 2022, 09:38

Przekształcenia

Post autor: szcz »

Zad 1.
Niech \( φ : R^{3}{\longrightarrow} R^{2} \) będzie rzutem \( W_1 = ((x_1,x_2,x_3) ∈ R^{3} : x_1 + x_2 - x_3 = 0) \) wzdłuż \(W_2 = lin{(1,1,0)}.\) Znajdź wzór na φ.

Zad 2.
Niech \(φ,ϕ : R^{2}{\longrightarrow}R^{2} \) będą określone wzorami \( φ(x_1,x_2) = (2x_1 + x_2, x_1 + x_2), ϕ(x_1,x_2) = (x_1 - x_2, 0). \) Wyznacz przekształcenie: \( 2φ, -4ϕ, φ\circϕ + φ^{3} + 3ϕ. \)
ODPOWIEDZ