Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb
\(A= \left \{z \in \cc: |6z-3i| \ge 3 \right\} \)
Płaszczyzna zespolona
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Płaszczyzna zespolona
Czy to będzie obszar poza okręgiem o środku (0,3i) i promieniu 3? Nie wiem co zrobić z tą 6 przed z
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Płaszczyzna zespolona
Przeszkadza Ci \(6\), podzielmy...
\( |6z-3i| \ge 3 \iff \left|z-{1\over2}i\right|\ge {1\over2}\)
a to zmienia środek i promień koła, którego zewnętrze opisuje nierówność
Pozdrawiam
\( |6z-3i| \ge 3 \iff \left|z-{1\over2}i\right|\ge {1\over2}\)
a to zmienia środek i promień koła, którego zewnętrze opisuje nierówność
Pozdrawiam