Pierwiastek zespolony

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Pierwiastek zespolony

Post autor: enta »

Obliczyc pierwiastki zespolone
a) \(\sqrt{-8-6i} .\)
b)\( \sqrt[3]{27} \)
Mam problem z wyznaczeniem ile będzie wynosił argument
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Pierwiastek zespolony

Post autor: kerajs »

W a) argument nie jest fajny więc może zrób to bez wzoru deMoivra, a w b) argument to zero.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3503
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Pierwiastek zespolony

Post autor: Jerry »

enta pisze: 06 maja 2022, 11:38 Obliczyc pierwiastki zespolone
a) \(\sqrt{-8-6i} .\)
Mam problem z wyznaczeniem ile będzie wynosił argument
kerajs pisze: 06 maja 2022, 11:42 W a) argument nie jest fajny więc może zrób to bez wzoru deMoivra
Czyli zauwaź, że \((3i-1)^2=\ldots\)

Pozdrawiam
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Pierwiastek zespolony

Post autor: enta »

Nadal nie bardzo wiem co będzie rozwiązaniem w punkcie a)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Pierwiastek zespolony

Post autor: radagast »

Jednym pierwiastkiem będzie -1+3i , a drugim ...
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Pierwiastek zespolony

Post autor: enta »

-1-3i. ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Pierwiastek zespolony

Post autor: radagast »

No nie bardzo... próbuj dalej .
Jaka jeszcze liczba podniesiona do kwadratu może dać to co pod pierwiastkiem ? (jeśli a , to i -a, jeśli z to i -z ... :) )
ODPOWIEDZ