Rozwiązanie kompletne układu równań

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
srobert
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 sty 2022, 15:08
Podziękowania: 39 razy

Rozwiązanie kompletne układu równań

Post autor: srobert »

Cześć, nie wiem jak liczy się ten typ zadań. Moim pomysłem było pomnożenie macierzy z tym wektorem i utworzenie z tego równań, ale nic z tego nie wynika bo mam 2 równania, a 3 niewiadome.
Wybierz prawidłowe rozwiązanie kompletne układu równań \(\begin{bmatrix}1& 1&2 \\ 2&2&4 \end{bmatrix}\begin{bmatrix}x_1\\ x_2\\x_3 \end{bmatrix}=\begin{bmatrix}3\\ 6 \end{bmatrix}\)
a)\(\begin{bmatrix}x_1\\ x_2\\x_3 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix}1\\ 1\\2 \end{bmatrix}+\begin{bmatrix}-2\\ 0\\1 \end{bmatrix}x_3\)

b)\(\begin{bmatrix}x_1\\ x_2\\x_3 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix}1\\ 0\\1 \end{bmatrix}+\begin{bmatrix}-1\\ 1\\0 \end{bmatrix}x_2+\begin{bmatrix}-2\\ 0\\1 \end{bmatrix}x_3\)

c)\(\begin{bmatrix}x_1\\ x_2\\x_3 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix}1\\ 0\\1 \end{bmatrix}+\begin{bmatrix}-2\\ 0\\1 \end{bmatrix}x_3\)
srobert
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 sty 2022, 15:08
Podziękowania: 39 razy

Re: Rozwiązanie kompletne układu równań

Post autor: srobert »

Chyba odpowiedź \(b)\) jest prawidłowa
ODPOWIEDZ