Pominąłem to pytanie w mojej pracy domowej i nie mogę zrozumieć, dlaczego ta sama formuła, której użyłem do podobnych problemów, nie zadziałała w przypadku tego problemu. Jestem okropny z algebry.
Problem: Potrzebujesz 720 ml 70% roztworu alkoholu. Pod ręką masz 80% mieszankę alkoholu. Ile z 80% mieszanki alkoholu i czystej wody będziesz potrzebować, aby uzyskać pożądany roztwór?
Co zrobiłem: Używając 80% mieszaniny alkoholu jako x i czystej wody jako y, użyłem wzorów: x + y = 720 i .80x + y = 504. Otrzymałem x = 1080 i y = -360. Proszę powiedz mi, gdzie popełniłem błąd, abym mógł zdać te zajęcia.
Czy ktoś może mi podać odpowiedź i skąd ją masz?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Czy ktoś może mi podać odpowiedź i skąd ją masz?
Skąd wziąłeś to drugie równanie ?
Ja bym kombinowała tak:\( \frac{0,8x}{x+y} =0,70\) (masa czystego alkoholu do masy całości to 70%)
Ja bym kombinowała tak:\( \frac{0,8x}{x+y} =0,70\) (masa czystego alkoholu do masy całości to 70%)
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Czy ktoś może mi podać odpowiedź i skąd ją masz?
Jako stary nalewkarz proponuję zastosować regułę krzyżową.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl