wektory

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
qerkses
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 10 paź 2021, 17:14
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

wektory

Post autor: qerkses »

Cześć, mam następujące zadanko. Chciałbym się was zapytać, czy poprawnie je wykonałem.


Zadanie
Sprowadź do prostszej postaci
a)
(u+v) x u = u x u + u x v = u x v

b)
v x (u+v) = v x u + v x v = v x u

c)
(u+v) x (u-v) = u x u - u x v + v x u - v x v = v x u - u x v = v x u + v x u = 2*(v x u)

d)
(2u+v) x (3u-v) = 6*(u x u) - 2*(u x v) + 3*(v x u) - v x v = -2*(u x v) + 3*(v x u) = 5*(v x u)

e)
u x (v+w) + v x (u+w) + w x (u+v) = u x v + u x w + v x u + v x w + w x u + w x v = u x v - u x v + u x w - u x w + v x w - v x w = 0
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wektory

Post autor: kerajs »

Poprawnie.
qerkses
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 10 paź 2021, 17:14
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: wektory

Post autor: qerkses »

kerajs pisze: 16 sty 2022, 17:20Poprawnie.
Bardzo dziękuje :D
ODPOWIEDZ