wektory

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
private55
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 sty 2022, 20:12
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

wektory

Post autor: private55 »

Cześć, mam strasznie duży kłopot z tymi przykładami :(
Kompletnie nie mam pojęcia jak to ugryźć.

Zadanie
Wiedząc, że wektur u jest prostopadły do wektora v, u = v = 1, oblicz:

a)
u(u x v)

b)
(u+v)(u x v)

c)
u x (u x v)

d)
|u x (v+u)|
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wektory

Post autor: kerajs »

a)
u(u x v)=0

b)
(u+v)(u x v)=0

c)
u x (u x v)=-v

d)
|u x (v+u)|=1
ODPOWIEDZ