równoległobok

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
player99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 sty 2022, 20:41
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

równoległobok

Post autor: player99 »

Cześć, mam dość spory problem z tym zadaniem. Wydaje mi się, że przekątne tego równoległoboku to będzie suma i różnica wektorów \(u, v\). Nie mam pojęcia czy jest to dobra droga, bo nic sensownego mi z tego nie wyszło :F


Zadanie:
Mając dane wersory \(p, q\) tworzące kąt \(45^\circ\) utworzono wektory \(u = 3p + q\), \(v = 4p + 2q\) i zbudowano na tych wektorach równoległobok. Oblicz długości przekątnych tego
równoległoboku.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2022, 21:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: równoległobok

Post autor: kerajs »

\(d_1=u+v=3p+q+4p+2q=7p+3q\\
d_2=v-u =p+q\\
|d_1|= \sqrt{(7p+3q)^2}= \sqrt{49p^2+42pq+9q^2}=\sqrt{ 49|p|^2+42|p||q|\cos 45^o+3|q|^2} \\
|d_1|= \sqrt{(p+q)^2}= \sqrt{p^2+2pq+q^2}=\sqrt{|p|^2+2|p||q|\cos 45^o+|q|^2} \)
player99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 sty 2022, 20:41
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: równoległobok

Post autor: player99 »

Bardzo dziękuje :)
ODPOWIEDZ