Hej, mam problem z poniższym zadaniem. Nie mam pomysłu, w jaki sposób to ugryźć :F
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Zadanie
Mając dane dwa wzajemnie prostopadłe wersory p, q skonstruowano wektory:
u = 5p - q, v = p + q, w = 3q. Oblicz:
a) u^2
b) v^2
c) w^2
d) uv
e) vw
f) uw
g) u(v+w)
h) (2u-v)(v+w)
wzajemnie prostopadłe wersory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: wzajemnie prostopadłe wersory
pq=0 bo p i q są prostopadłe.
Np:
a) \(u^2=(5p-q)^2=25p^2-10pq+q^2=25p^2+q^2\)
skoro p i q są wersorami to ich długość wynosi 1, więc \(p^2=1\) oraz \(q^2=\)1, a wyrażenie można uprościć
\(u^2=(5p-q)^2=25p^2-10pq+q^2=25p^2+q^2=26\)
d)\( uv=(5p-q)(p+q)=5p^2+4pq-q^2=5p^2-q^2=4\)
Wyniki w pozostałych przykładach'
b) 2
c) 9
e) 3
Np:
a) \(u^2=(5p-q)^2=25p^2-10pq+q^2=25p^2+q^2\)
skoro p i q są wersorami to ich długość wynosi 1, więc \(p^2=1\) oraz \(q^2=\)1, a wyrażenie można uprościć
\(u^2=(5p-q)^2=25p^2-10pq+q^2=25p^2+q^2=26\)
d)\( uv=(5p-q)(p+q)=5p^2+4pq-q^2=5p^2-q^2=4\)
Wyniki w pozostałych przykładach'
b) 2
c) 9
e) 3