\( \begin{cases}m^2x-y=1 \end{cases} \)
\( \begin{cases} 4x-y=m \end{cases} \)
Proszę o rozpisanie rozwiązania do tego układu równań, metodą wyznaczników
w zależności od parametru m zbadaj liczbę rozwiązań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: w zależności od parametru m zbadaj liczbę rozwiązań
\( W = \begin{vmatrix} m^2 & -1 \\ 4 & - 1 \end{vmatrix} = -(m^2 - 4) \)
\( W_x = \begin{vmatrix} 1 & -1 \\ m & - 1 \end{vmatrix} = m-1 \)
Jeśli \( W \neq 0 \So m \neq 2 \wedge m \neq -2 \) układ jest oznaczony.
Dla \( m = \pm 2 \) mamy \( W_x \neq 0 \), więc układ jest sprzeczny.
\( W_x = \begin{vmatrix} 1 & -1 \\ m & - 1 \end{vmatrix} = m-1 \)
Jeśli \( W \neq 0 \So m \neq 2 \wedge m \neq -2 \) układ jest oznaczony.
Dla \( m = \pm 2 \) mamy \( W_x \neq 0 \), więc układ jest sprzeczny.
Re: w zależności od parametru m zbadaj liczbę rozwiązań
A nie ma potrzeby wykonania sprawdzenia, czy nie będzie nieoznaczony?Icanseepeace pisze: ↑06 sty 2022, 16:59 \( W = \begin{vmatrix} m^2 & -1 \\ 4 & - 1 \end{vmatrix} = -(m^2 - 4) \)
\( W_x = \begin{vmatrix} 1 & -1 \\ m & - 1 \end{vmatrix} = m-1 \)
Jeśli \( W \neq 0 \So m \neq 2 \wedge m \neq -2 \) układ jest oznaczony.
Dla \( m = \pm 2 \) mamy \( W_x \neq 0 \), więc układ jest sprzeczny.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: w zależności od parametru m zbadaj liczbę rozwiązań
Przecież Icanseepeace w swoim poście wyczerpał wszystkie możliwe wartości parametru \(m\), zatem nie zachodzi taka możliwość!
Pozdrawiam
PS. Jeśli chcesz, możesz wartości \(m\in\{-2,2\}\), zerujące wyznacznik główny, wstawić do danego układu i ręcznie sprawdzić jakim jest