układ równań

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
isaxbel
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 kwie 2021, 00:10
Płeć:

układ równań

Post autor: isaxbel »

Rozwiązać poniższe układy równań wykorzystując metodę Gaussa lub Gaussa - Jordana.
Wyznaczyć rozwiązanie ogólne, bazowe i szczególne.

a) \(\begin{cases} 2x_1\ + 4x_2 - 3x_3 = 3\\
\quad \quad\quad 2x_2 + 3x_3 = 5\\
2x_1 \quad\quad\quad+ 5x_2 = 8 \end{cases}
\)

wydaje mi się, że zrobiłam dobrze do pewnego momentu, ponieważ wyszło mi \(x_1= 4,\ x_2= 0\ x_3={5\over3}\)
jednak niekoniecznie rozumiem jak mam tu wyznaczyć rozwiązanie ogólne, bazowe i szczególne

mam utworzoną macierz schodkową:
\(\left[\begin{array}{ccc|c}2& 4& -3& 3\\
0 &2 & 3 & 5\\
0& 0& 1,5& 2,5\end{array}\right]\)

mam problem z wyznaczeniem rzędu macierzy, wydaje mi się że jest to 3, ale dokładnie nie wiem jak to się oblicza oraz nie wiem jak wyznacza się zmienne bazowe i parametryczne, nigdzie nie mogę znaleźć na to odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 05 sty 2022, 00:57 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: układ równań

Post autor: grdv10 »

Wyznacznik macierzy głównej jest niezerowy, więc jej rząd jest maksymalny i równy 3, więc i macierz uzupełniona ma ten sam rząd i układ jest oznaczony. Dla niego rozwiązanie ogólne jest tym samym co szczególne, a co za tym idzie, i bazowe. Rozwiązania bazowe mają sens tylko dla układów nieoznaczonych.
ODPOWIEDZ