równanie, zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alamijo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 gru 2021, 19:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

równanie, zespolone

Post autor: alamijo »

Rozwiąż równania w zbiorze liczb zespolonych.
a) \(0 = 3z^2-6z+9zi-18i\)
b) \(0 = z^2 + 8z + 3 zi +24i\)
c) \(-2z^3+3iz^2-2z+3i=0\)
Ostatnio zmieniony 03 gru 2021, 21:11 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa tematu, matematyka w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1932 razy

Re: równanie, zespolone

Post autor: Jerry »

alamijo pisze: 03 gru 2021, 20:19 Rozwiąż równania w zbiorze liczb zespolonych.
c) \(-2z^3+3iz^2-2z+3i=0\)
\(w(z)=-2z^3+3iz^2-2z+3i=-z^2(2z-3i)-1\cdot(2z-3i)=\\ \quad=-(2z-3i)(z^2+1)=-2(z-{3\over2}i)(z-i)(z+i)\)
\(w(z)=0\iff z\in\{-i,i,{3\over2}i\}\)

Pozdrawiam
PS. a) i b) są kwadratowe, policz \(\Delta\) i wykorzystaj powszechnie znane wzory...
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: równanie, zespolone

Post autor: panb »

alamijo pisze: 03 gru 2021, 20:19 Rozwiąż równania w zbiorze liczb zespolonych.
a) \(0 = 3z^2-6z+9zi-18i\)
b) \(0 = z^2 + 8z + 3 zi +24i\)
c) \(-2z^3+3iz^2-2z+3i=0\)
Albo też pogrupuj.Np.
a) \(0 = 3z^2-6z+9zi-18i\iff 3z(z+3i)-6(z+3i)=0 \iff 3(z-2)(z+3i)=0\)
b) \( 0 = z^2 + 8z + 3 zi +24i \iff z(z+8)+3i(z+8)=0\)
ODPOWIEDZ