postacie liczby zespolonej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alamijo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 gru 2021, 19:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

postacie liczby zespolonej

Post autor: alamijo »

Przedstaw liczbę z w postaci trygonometrycznej i wykładniczej.
\(z = -2\sqrt3 - 2 i\)
Ostatnio zmieniony 03 gru 2021, 21:22 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: postacie liczby zespolonej

Post autor: Jerry »

\(z = -2\sqrt3 - 2 i=4(-{\sqrt3\over2}-{1\over2}i)=4(\cos{7\pi\over6}+i\sin{7\pi\over6})=4\cdot e^{{7\pi\over6}i}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ