graficznie, zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alamijo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 gru 2021, 19:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

graficznie, zespolone

Post autor: alamijo »

Przedstaw graficznie i opisz słownie zbiór liczb zespolonych
\(A = \{ z: |z-2+i| ⩽ 2\wedge y -x^2 ⩽ Im {9i^3-2i\over2-i} \}\)
Ostatnio zmieniony 03 gru 2021, 21:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: graficznie, zespolone

Post autor: kerajs »

Zakładając że \(z=x+iy\) , to pierwsza nierówność przedstawia koło o środku w \(2-i\) oraz promieniu \(2\), a druga to obszar pod parabolą \(y=x^2-{22\over5}\) wraz z nią. Szukany zbiór to część wspólna powyższych.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: graficznie, zespolone

Post autor: radagast »

bo:\( Im \left({9i^3-2i\over2-i} \right) =Im \left(\frac{-9i-2i}{2-i} \cdot \frac{2+i}{2+i} \right) =- \frac{22}{5} \)
W rezultacie:
Zrzut ekranu 2021-12-04 104230.png
to co w kolorze ciemno niebieskim wraz z brzegami :)
ODPOWIEDZ