postacie liczb zespolonych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alamijo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 gru 2021, 19:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

postacie liczb zespolonych

Post autor: alamijo »

przedstawić liczbę w postaci trygonometrycznej i wykładniczej
\(z=4-4\sqrt3i\)
Ostatnio zmieniony 03 gru 2021, 21:44 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: postacie liczb zespolonych

Post autor: Jerry »

\(z=4-4\sqrt3i=8\cdot ({1\over2}-{\sqrt3\over2}i)=8\cdot(\cos{5\pi\over3}+i\sin{5\pi\over3})=8\cdot e^{{5\pi\over3}i}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ