WSPARCIE

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patkeiman95
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 lut 2021, 06:41
Płeć:

WSPARCIE

Post autor: patkeiman95 »

Ojciec jest teraz 7 razy starszy od syna. Za 5 lat będzie 4 razy starszy niż wtedy jego syn. Jaki jest ich obecny wiek?

Za 4 lata Nancy będzie tak stara jak teraz Jane. Siedem lat temu suma ich wieku wynosiła 18 lat. Znajdź ich wiek.

Doświadczona maszynistka może napisać krótki opis prawniczy w 6 godzin. Jej asystent może wpisać ten sam brief w 9 godzin. Jeśli oboje pracują razem przez 3 godziny, a potem doświadczona maszynistka pracuje sama, ile godzin zajmie jej ukończenie pracy?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Re: WSPARCIE

Post autor: kerajs »

Ojciec ma 35, a syn 5 lat

Jane na 18, a Nancy 14 lat.

Jedną godzinę.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3459
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1895 razy

Re: WSPARCIE

Post autor: Jerry »

patkeiman95 pisze: 31 lip 2021, 05:59 Doświadczona maszynistka może napisać krótki opis prawniczy w 6 godzin. Jej asystent może wpisać ten sam brief w 9 godzin. Jeśli oboje pracują razem przez 3 godziny, a potem doświadczona maszynistka pracuje sama, ile godzin zajmie jej ukończenie pracy?
Ich sprawności są odpowiednio \({1\over6},\ {1\over9}\). Jeśli \(x\) jest poszukiwaną wartością, to
\(3\cdot({1\over6}+ {1\over9})+x\cdot{1\over6}=1\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3459
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1895 razy

Re: WSPARCIE

Post autor: Jerry »

patkeiman95 pisze: 31 lip 2021, 05:59 Ojciec jest teraz 7 razy starszy od syna. Za 5 lat będzie 4 razy starszy niż wtedy jego syn. Jaki jest ich obecny wiek?
Jeśli \(7x,\ x\) są poszukiwanymi wartościami, to
\(7x+5=4(x+5)\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3459
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1895 razy

Re: WSPARCIE

Post autor: Jerry »

patkeiman95 pisze: 31 lip 2021, 05:59 Za 4 lata Nancy będzie tak stara jak teraz Jane. Siedem lat temu suma ich wieku wynosiła 18 lat. Znajdź ich wiek.
Jeśli \(x-4,\ x\) są poszukiwanymi wartościami, to
\((x-4-7)+(x-7)=18\)

Pozdrawiam
PS. Odpowiedzi w poście kerajsa
ODPOWIEDZ