Ustalenie, jaki dochód powinien się równać

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franklewi57
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 mar 2021, 08:15
Płeć:

Ustalenie, jaki dochód powinien się równać

Post autor: franklewi57 »

Marża brutto % to (przychód - koszt sprzedanych towarów)/Przychód

Pomyślałem, że rozwiążę problem przychodów (przy założeniu 30% marży brutto) z równania: FC= koszt stały VC= koszt zmienny R=przychód

R-FC-VC=30%*R

moje dane wejściowe będą wyglądać tak:

R-75$-(75%*R)=30%*R

Pomyślałem, że znając koszty i marżę brutto, na którą się założę, otrzymam odpowiedź, której szukam, ale nie działa tak, jak się spodziewałem. Gdzie popełniam błąd w mojej formule?
ODPOWIEDZ