Załóżmy, że x i y są liczbami rzeczywistymi, a x + y = 2. Które z poniższych stwierdzeń w odniesieniu do x i y musi być prawdziwe?
w. zarówno x, jak i y muszą być irracjonalne
b. jedna liczba może być irracjonalna, ale nie obie
vs. zarówno x, jak i y muszą być wymierne
re. jeśli jeden # jest irracjonalny, to oba są irracjonalne
Czy mogę uzyskać pomoc z tym pytaniem i może wyjaśnieniem? Dziękuję Ci!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 09 kwie 2021, 14:50
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Czy mogę uzyskać pomoc z tym pytaniem i może wyjaśnieniem? Dziękuję Ci!
a) \(x=y=1\)
b) \(x=1-\sqrt{2},\quad y=1+\sqrt{2}\)
c) działa przykład z b)
d) Niexh \(x\) będzie liczbą niewymierną. Wtedy \(y=2-x\) też jest liczbą niewymierną.
b) \(x=1-\sqrt{2},\quad y=1+\sqrt{2}\)
c) działa przykład z b)
d) Niexh \(x\) będzie liczbą niewymierną. Wtedy \(y=2-x\) też jest liczbą niewymierną.