Pytanie dotyczące algebry wieku

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ThomasEngine
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 maja 2021, 05:31
Płeć:

Pytanie dotyczące algebry wieku

Post autor: ThomasEngine »

John jest dwa razy starszy niż alice 3 lata temu. ona jest teraz w tym samym wieku co on wtedy. ile lat mają teraz John i Alice? Pojawiło się pytanie i nie mogę zrozumieć, jak znaleźć rozwiązanie.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Pytanie dotyczące algebry wieku

Post autor: kerajs »

Rozwiąż układ:
\( \begin{cases} J=2(A-3) \\ A=J-3 \end{cases}\)
a uzyskasz wynik
\( \begin{cases} J=12 \\ A=9 \end{cases}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pytanie dotyczące algebry wieku

Post autor: korki_fizyka »

ThomasEngine pisze: 08 lip 2021, 17:30 [..] Pojawiło się pytanie i nie mogę zrozumieć, jak znaleźć rozwiązanie.
Gdzie pojawiło się to pytanie, czy u Langa :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ