Zatem równość to |4x+3|+2=6
Próba znalezienia zbioru rozwiązań, który jest skończonym zbiorem liczb rzeczywistych.
Powiedziano mi, żeby rozwiązać |4x+3|+2=-6 dla dolnego końca i |4x+3|+2=6 dla górnego końca.
Rozwiązałem |4x+3|+2=-6 jako x=-11/4 komputer ma poprawną odpowiedź jako x=-7/4.
Co zrobić? Zgubiłem się.
Oto moja praca.
|4x+3|+2=-6
4x+5=-6
4x+5-5=-6-5
4x=-11
x=-11/4
Jedynym sposobem, w jaki mogę uznać tę odpowiedź za prawidłową, jest to, że oryginalne równanie to |4x+3|-2=6
To nie jest nauka o rakietach, czy czegoś mi brakuje?
Utracone Rozwiązywanie Absolutnej Równości Wartości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 cze 2021, 07:06
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Utracone Rozwiązywanie Absolutnej Równości Wartości
\( |4x + 3| +2 = 6\\ |4x + 3| = 4 \\ 4x + 3 = 4 \vee 4x + 3 = -4 \\ x = \frac{1}{4} \vee x = \frac{-7}{4} \).
Twoje rozwiązanie jest trochę bez sensu.
Równanie: \( |4x + 3| + 2 = 6 \) zamieniasz na \( |4x + 3| + 2 = -6 \) oraz \( |4x + 3| + 2 = 6 \)?
Nawet gdyby było: \( ||4x + 3| + 2| = 6 \) to i tak równanie upraszcza się do \( |4x + 3| + 2 = 6 \) i dalej tak wyżej.
Twoje rozwiązanie jest trochę bez sensu.
Równanie: \( |4x + 3| + 2 = 6 \) zamieniasz na \( |4x + 3| + 2 = -6 \) oraz \( |4x + 3| + 2 = 6 \)?
Nawet gdyby było: \( ||4x + 3| + 2| = 6 \) to i tak równanie upraszcza się do \( |4x + 3| + 2 = 6 \) i dalej tak wyżej.