pierscienie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pierscienie
Niech \(n\) bedzie liczba nieparzysta \(n >1\). Znalezc element odwrotny do \(2\) w pierscieniu \(Z_n\).
Ostatnio zmieniony 27 maja 2021, 15:56 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: pierscienie
\( 1 \equiv 1 + n = \frac{1 + n}{2} \cdot 2\ (\mod n) \)
\(2^{-1} = \frac{n + 1}{2} \)
oczywiście tylko gdy n jest liczbą nieparzystą.
\(2^{-1} = \frac{n + 1}{2} \)
oczywiście tylko gdy n jest liczbą nieparzystą.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2021, 18:02 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Powód: poprawa kodu