Cześć, mam problem z zadaniem. Polecenie brzmi żeby naszkicować zbiór liczb zespolonych spełniający określone warunki.
\(|z-2i| \le \sqrt{2}\Im(z-2i) \)
Próbowałam to rozpisywać i doszłam do takiego czegoś
\(\sqrt{x^{2}+(y-2)^{2}} \le \sqrt{2}(y-2)\)
I od tego momentu nie wiem co powinnam dalej zrobić, o ile w ogóle dobrze to rozpisałam nie potrafię tego przekształcić na tyle żeby to narysować na wykresie.
Zbiór liczbowy liczb zespolonych spełniające określone warunki.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Zbiór liczbowy liczb zespolonych spełniające określone warunki.
Nierówność
\(\sqrt{x^{2}+(y-2)^{2}} \le \sqrt{2}(y-2)\)
jest równoważna, dla \(y\ge2\) (dla pozostałych - sprzeczna), nierówności
\(x^{2}+(y-2)^{2} \le 2(y-2)^2\\
x^2\le (y-2)^2\\
|x|\le|y-2|\)
Dla \(y\ge2\) mamy
\(|x|\le y-2\\ y\ge |x|+2\)
Pozostaje rysunek...
Pozdrawiam
\(\sqrt{x^{2}+(y-2)^{2}} \le \sqrt{2}(y-2)\)
jest równoważna, dla \(y\ge2\) (dla pozostałych - sprzeczna), nierówności
\(x^{2}+(y-2)^{2} \le 2(y-2)^2\\
x^2\le (y-2)^2\\
|x|\le|y-2|\)
Dla \(y\ge2\) mamy
\(|x|\le y-2\\ y\ge |x|+2\)
Pozostaje rysunek...
Pozdrawiam
Re: Zbiór liczbowy liczb zespolonych spełniające określone warunki.
Okej, dziękuję bardzo. Jeszcze pytanie, dlaczego dla \( y \le 2\) równość jest sprzeczna?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zbiór liczbowy liczb zespolonych spełniające określone warunki.
Bo pierwiastek jest liczba nieujemną, więc skoro \( \sqrt{2}(y-2)\ge \sqrt{x^2+((y-2)^2}\ge0 \So y-2\ge 0 \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Zbiór liczbowy liczb zespolonych spełniające określone warunki.
Dokładnie dla \(x<2\) i oczywiście... nierówność
Pozdrawiam