równanie zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: równanie zespolone
Odpowiadam tylko na Twoje pytanie :jeżeli wychodzi, że Im =0 to jest to liczba rzeczywista ale na oko widać, że \(Re = 8 \ \ Im = 4 \neq 0\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3460
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1898 razy
Re: równanie zespolone
Niech \(z=a+bi\), wtedy
\(\sqrt{a^2+b^2}+a-bi=8+4i\)
a to oznacza
\( \begin{cases}\sqrt{a^2+b^2}+a=8\\ -b=4 \end{cases}\So\\ \qquad \So a^2+16=64-16a+a^2 \)
Odp. \(z=3-4i\)
Pozdrawiam
\(\sqrt{a^2+b^2}+a-bi=8+4i\)
a to oznacza
\( \begin{cases}\sqrt{a^2+b^2}+a=8\\ -b=4 \end{cases}\So\\ \qquad \So a^2+16=64-16a+a^2 \)
Odp. \(z=3-4i\)
Pozdrawiam