Jak można rozwiązać zmienną, jeśli występuje dwukrotnie po jednej stronie wzoru?

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MaxwellMiky
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 maja 2021, 06:34
Płeć:

Jak można rozwiązać zmienną, jeśli występuje dwukrotnie po jednej stronie wzoru?

Post autor: MaxwellMiky »

Zabawa z tym wzorem na promień

R = ((C2) / 8 m) + (m / 2)

Gdzie C jest długością cięciwy, a m jest środkową odległością rzędną od środka cięciwy do krawędzi okręgu.

Chciałbym zmienić formułę, aby obliczyć m, ale szczerze mówiąc, nie wiem jak. Czy jest to w ogóle możliwe w warunkach formuły? Czy to głupie pytanie?

W kontekście, niedawno nauczyłem się używać tego wzoru w połączeniu z innym odrębnym wzorem do określania prędkości pojazdu na podstawie zakrzywionych znaków odchylenia pozostawionych przez opony. Nawet jeśli C jest stałe, niewielkie zmiany w m radykalnie zmieniają obliczoną prędkość.

Wracając do pytań. W jaki sposób można przekształcić to równanie, aby znaleźć m, i czy istnieje ogólna metoda rozwiązywania dla zmiennej, która występuje dwukrotnie po jednej stronie równania?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Jak można rozwiązać zmienną, jeśli występuje dwukrotnie po jednej stronie wzoru?

Post autor: radagast »

MaxwellMiky pisze: 07 maja 2021, 06:46 Zabawa z tym wzorem na promień

R = ((C2) / 8 m) + (m / 2)
(...)
Wracając do pytań. W jaki sposób można przekształcić to równanie, aby znaleźć m, i czy istnieje ogólna metoda rozwiązywania dla zmiennej, która występuje dwukrotnie po jednej stronie równania?
\(R= \frac{C^2}{8m}+ \frac{m}{2} \)
sprowadzając do wspólnego mianownika mamy:
\(R= \frac{C^2}{8m}+ \frac{4m^2 }{8m} \)
zapisując na jednej kresce ułamkowej mamy:
\(R= \frac{C^2+4m^2 }{8m} \)
Mnożąc obustronnie przez \(8m\) mamy
\(8mR=C^2+4m^2\)
czyli
\(4m^2-8mR+C^2=0\)
Pozostało rozwiązać równanie kwadratowe z niewiadomą \(m\).
\( \Delta =64R^2 - 16C^2 =16(4R^2-C^2), C^2 \le 4R^2\)- zawsze spełnione , bo średnica jest najdłuższą cięciwą :)
\( \sqrt{ \Delta} = 4\sqrt{4R^2-C^2} \)
\(m_{12}= \frac{8R \pm 4\sqrt{4R^2-C^2}}{8} =R \pm \frac{\sqrt{4R^2-C^2}}{2} \)
ODPOWIEDZ