Równanie płaszczyzny

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Równanie płaszczyzny

Post autor: peresbmw »

Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(P=(118, - 118,118)\) i równoległej do wektora \(\vec{a} =[0, \sqrt{118} , - \sqrt{118} ]\) i \(\vec{b} =[ \sqrt{118}, \sqrt{118} ,0]\)
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2021, 20:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \vec
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równanie płaszczyzny

Post autor: radagast »

peresbmw pisze: 26 kwie 2021, 19:33 Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(P=(118, - 118,118)\) i równoległej do wektora \(\kre{a} =[0, \sqrt{118} , - \sqrt{118} ]\) i \(\kre{b} =[ \sqrt{118}, \sqrt{118} ,0]\)
\(\vec{a} =[0, \sqrt{118} , - \sqrt{118} ] \parallel [0, 1, - 1 ] \)
\(\vec{b} =[ \sqrt{118}, \sqrt{118} ,0] \parallel [1,1,0]\)
\([0, 1, - 1 ] \times [1,1,0]=[-1,-1,-1] \parallel [1,1,1] \)
równanie płaszczyzny \(x+y+z+D=0\),
a skoro przechodzi przez \(P=(118, - 118,118)\) to
\(x+y+z-118=0\)
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Równanie płaszczyzny

Post autor: peresbmw »

A czy iloczyn wektorowy nie będzie [1,-1,-1]?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Równanie płaszczyzny

Post autor: Jerry »

peresbmw pisze: 26 kwie 2021, 21:34 A czy iloczyn wektorowy nie będzie [1,-1,-1]?
Będzie, ale podany schemat doprowadzi Cię, po poprawce, do poprawnej odpowiedzi!

Pozdrawiam
PS. Nie chcę usprawiedliwiać radagast, ale... bardzo często liczymy bez kartki i rachunki obarczone są dozą niepewności
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Równanie płaszczyzny

Post autor: peresbmw »

Jasne, rozumiem, wolałem się tylko upewnić, dzięki 🙂
ODPOWIEDZ