Równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Juniorex
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 mar 2021, 13:22
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny

Post autor: Juniorex »

1.Napisać równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny π przechodzącej
przez punkt A(2, −1, 1) i zawierającej oś Ox.
2.Napisać równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny π przechodzącej
przez punkty A(0, 1, 2) i B(−2, 2, 3) oraz równoległej do osi Ox.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny

Post autor: radagast »

Juniorex pisze: 20 kwie 2021, 17:55 1.Napisać równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny π przechodzącej
przez punkt A(2, −1, 1) i zawierającej oś Ox.
wektory
u=[2, −1, 1], v=[1, −1, 1] są równoległe do tej płaszczyzny
parametryczne: p(s,t)= (2s+t+2,-s-t-1,s+t+1)
uxv=[0,1,1]
ogólne: y+z=0
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny

Post autor: radagast »

Juniorex pisze: 20 kwie 2021, 17:55 2.Napisać równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny π przechodzącej
przez punkty A(0, 1, 2) i B(−2, 2, 3) oraz równoległej do osi Ox.
wektory
\( \vec{AB} \)=[-2,1,1], v=[1, 0,0] są równoległe do tej płaszczyzny
parametryczne: p(s,t)= (-2s+t,s+1,s+2)
\( \vec{AB} \times \)v=[0,1,-1]
ogólne: \(y-z+D=0\)
a skoro przechodzi przez punkt A to \(1-2+D=0\)
czyli \(D=1\)
ogólne: \(y-z+1=0\)
ODPOWIEDZ