Napisać równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny π przechodzącej przez punkty \(P_1\) i \(P_2\) oraz prostopadłej do płaszczyzny \(π_1\), jeżeli
3. \(P_1(1, 1, 3)\) i \(P_2(2, 3, 4)\), \(π_1\) jest płaszczyzną \(Oxy\)
Pomoc z zadaniem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3457
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1895 razy
Re: Pomoc z zadaniem
Żądana płaszczyzna jest rozpięta na wektorach \(\vec{P_1P_2}=[1,2,1]\) oraz \(\vec k=[0,0,1]\). Zatem wektorem normalnym do płaszczyzny \(\vec N_\pi=[1,2,1]\times[0,0,1]=[2,-1,0]\).
Ostatecznie, z wykorzystaniem \(P_1\), mamy
\(\pi:2\cdot(x-1)-1\cdot(y-2)+0\cdot(z-3)=0\)
Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia
Ostatecznie, z wykorzystaniem \(P_1\), mamy
\(\pi:2\cdot(x-1)-1\cdot(y-2)+0\cdot(z-3)=0\)
Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia