Analiza funkcji zysku

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
IseyGarfield
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 kwie 2021, 15:25
Płeć:

Analiza funkcji zysku

Post autor: IseyGarfield »

Czy mogę uzyskać pomoc dotyczącą tego pytania? Muszę opublikować to w dyskusji dla mojej klasy.

Dla pewnej firmy funkcja kosztu produkcji x przedmiotów to C (x) = 40x + 100, a funkcja przychodów ze sprzedaży x przedmiotów to R (x) = - 0,5 (x − 90) 2 + 4,050. Maksymalna pojemność firmy to 110 pozycji.

Zakładając, że firma sprzedaje wszystko, co produkuje, jaka jest funkcja zysku?

Jaka jest dziedzina P (x)?

Firma może wybrać produkcję 50 lub 60 sztuk. Jaki jest ich zysk w każdym przypadku i jaki poziom produkcji powinni wybrać?

Zysk przy produkcji 50 przedmiotów =

Zysk przy produkcji 60 sztuk =

4. Czy możesz wyjaśnić na podstawie naszego modelu, dlaczego firma osiąga mniejszy zysk, produkując 10 więcej jednostek?
ODPOWIEDZ