Macierze

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Boruto
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 kwie 2021, 03:44
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Macierze

Post autor: Boruto »

proszę o pomoc w rozwiązaniu załączonych zadań :(
1. Niech macierz \(M= \begin{bmatrix} \end{bmatrix}\) i \(a,b,c \in R, A^2= I\)
a) \(A^3*(A^T)^3*A^{2015}=A^-1\)- sprawdz czy twierdzenie jest prawdziwe dla dowolnej macierzy \(A \in M\)
b) \(\forall A \in M \exists \vee x \in \rr ^n\ x \neq 0\ a,b,c \ge 0\) - podpowiedż \(a+b=b+c=1 AX=x\)

2. \((A*B)^{-1} = B^{(-1)}*A^{(-1)}\)
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2021, 09:57 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Macierze

Post autor: Jerry »

Otagowałem Twój zapis, ale... sensu postu nie ogarniam...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ