Witam.
Bardzo prosiłabym o pomoc w tym zadaniu.
Wykazać, że jeśli \(a,b∈G\) i , to \(|ab|\) jest dzielnikiem najmniejszej wspólnej wielokrotności liczb \(|a|\) i \(|b|\).
Z góry dziękuję za pomoc.
Najmniejsza wspólna wielokrotność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Najmniejsza wspólna wielokrotność
Czyli G jest grupą z przemiennym działaniem \(\circ\) (a stąd skasowane \(a\circ b =b\circ a\) ). Moim zdaniem brakuje informacji co jest wynikiem tego działania.
PS
Niech działanie \(\circ\) jest zwykłym mnożeniem. Wtedy prosty przykład a=12, b=18 wykazuje błędność tezy (bo \(12 \cdot 18\) nie jest dzielnikiem NWW(12,18)=36 )
PS
Niech działanie \(\circ\) jest zwykłym mnożeniem. Wtedy prosty przykład a=12, b=18 wykazuje błędność tezy (bo \(12 \cdot 18\) nie jest dzielnikiem NWW(12,18)=36 )