Wyznacz równanie parametryczne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
amf3tam1nz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 15 gru 2020, 18:24
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Wyznacz równanie parametryczne

Post autor: amf3tam1nz »

Wyznacz równanie parametryczne prostej będącej prostą wspólną płaszczyzn \(2x + y − z + 3 = 0\) oraz \(z + x + 3 = 0\)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2021, 21:53 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
amf3tam1nz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 15 gru 2020, 18:24
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: Wyznacz równanie parametryczne

Post autor: amf3tam1nz »

Wyjdzie \(x + y - 2z\) ale co z tego?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2021, 21:55 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
amf3tam1nz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 15 gru 2020, 18:24
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: Wyznacz równanie parametryczne

Post autor: amf3tam1nz »

czy to powinno być tak: 2x + y -z + 3 =0 więc wektor a = [2, 1, -1], a wektor b z drugiej prostej b = [1,0,1]. Z iloczynu wektorowego wychodzi że v = (1, -3, -1). Podstawiamy teraz do równań np. z =0 i wychodzi że x = -3 a y = 3 więc P[-3,3,0] i równanie będzie postaci x = P + t*v?
rozwiazywalem jak tutaj : https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=79277 . ale nie wiem czy to dobry sposob + nie mam odpowiedzi do tego zadania
Ostatnio zmieniony 22 mar 2021, 20:12 przez amf3tam1nz, łącznie zmieniany 1 raz.
amf3tam1nz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 15 gru 2020, 18:24
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: Wyznacz równanie parametryczne

Post autor: amf3tam1nz »

Szukam równania parametrycznego które jest postaci np x1 = 3 +t , x2 = 4 -t , x3 = 1 +2t
ODPOWIEDZ