Homomorfizm

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
almat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 mar 2021, 00:18

Homomorfizm

Post autor: almat »

Czy przekształcenie \(h : (\zz, +, 0) → (\zz, +, 0)\) jest homomorfizmem, jeśli:
a) \(h(n) = 3n,\)
b) \(h(n) = 7n + 1\),
c) \(h(n) = n^2\),
d) \(h(n) = 1\).
Ostatnio zmieniony 19 mar 2021, 08:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Homomorfizm

Post autor: panb »

trzeba sprawdzić, czy \(h(a+b)=h(a)+h(b)\)
  1. \(h(m+n)=3(m+n)=3m+3n=h(m)+h(n)\) - homomorfizm
  2. \(h(m+n)=7(m+n)+1=7m+7n+1\neq 7m+1+7n+1=h(m)+h(n)\) - nie homomorfizm
  3. itd.
ODPOWIEDZ