Postać algebraiczna

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Postać algebraiczna

Post autor: EatonFS »

Zapisać \((1-i)^{25} \) w postaci algebraicznej
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Postać algebraiczna

Post autor: kerajs »

\((1-i)^{25} = (\sqrt{2}e^{i( \frac{- \pi }{4} )} )^{25}=( \sqrt{2} )^{25}e^{i( \frac{-25 \pi }{4} )}=4096 \sqrt{2}e^{i( \frac{- \pi }{4} )} = 4096 -i 4096 \)
ODPOWIEDZ