równanie wektorowe i parametryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 29
- Rejestracja: 15 gru 2020, 18:24
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
równanie wektorowe i parametryczne
Napisz równanie wektorowe i parametryczne prostej przechodzącej przez punkt \(A= (1,3,2)\) i równoległej do wektora o początku w punkcie \(B= (2,7,1)\) i końcu w punkcie \(C= (3,3,0)\).
Ostatnio zmieniony 16 mar 2021, 10:35 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: równanie wektorowe i parametryczne
Ponieważ
\(\vec{BC}=[1,-4,-1]=\vec v_l\)
to
\(l\colon \begin{cases}x=1+t\\ y=3-4t\\z=2-t \end{cases}\wedge t\in\rr \)
Pozdrawiam
[edited] nie zauważyłem...
\(\vec l=\left( \begin{array}{c}1\\3\\2\end{array}\right) +\lambda\cdot\begin{bmatrix}1\\-4\\-1 \end{bmatrix}\wedge\lambda\in\rr \)
\(\vec{BC}=[1,-4,-1]=\vec v_l\)
to
\(l\colon \begin{cases}x=1+t\\ y=3-4t\\z=2-t \end{cases}\wedge t\in\rr \)
Pozdrawiam
[edited] nie zauważyłem...
\(\vec l=\left( \begin{array}{c}1\\3\\2\end{array}\right) +\lambda\cdot\begin{bmatrix}1\\-4\\-1 \end{bmatrix}\wedge\lambda\in\rr \)