rownania wektorowe i parametryczne prostej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
amf3tam1nz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 15 gru 2020, 18:24
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

rownania wektorowe i parametryczne prostej

Post autor: amf3tam1nz »

Wyznaczyć równania wektorowe i parametryczne prostej:
przechodzącej przez punkty \((-1, 2, 1)\) i \((2, -3, 2)\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2021, 20:25 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: rownania wektorowe i parametryczne prostej

Post autor: kerajs »

\([x-(-1), y-2, z-1]=t[2-(-1), -3-2, 2-1]\\
\\
\begin{cases}x=-1+t(2-(-1))\\ y=2+t(-3-2)\\ z=1+t(2-1) \end{cases} \)
ODPOWIEDZ