Macierze , równania macierzowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sysia95
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 gru 2014, 20:47
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Macierze , równania macierzowe

Post autor: sysia95 »

Cześć,
czy mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania?

Rozwiąż równanie macierzowe \(x+xb=c\), jeśli
\(C = \begin{bmatrix}0&1& 0\\
-1& 0 &-1\\
1 &1& 0 \end{bmatrix} \)

i
\(I+B = \begin{bmatrix}1& 0 &0\\
2& 1& 1 \\
3& 4& 5 \end{bmatrix} \)

Z góry dziękuję !
Ostatnio zmieniony 14 mar 2021, 16:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Macierze , równania macierzowe

Post autor: grdv10 »

Mamy \[X(I+B)=C,\]skąd\[X=C(I+B)^{-1}.\]Rozwiązanie w R:

Kod: Zaznacz cały

> (C<-matrix(c(0,-1,1,1,0,1,0,-1,0),3,3))
     [,1] [,2] [,3]
[1,]    0    1    0
[2,]   -1    0   -1
[3,]    1    1    0
> (IB<-matrix(c(1,2,3,0,1,4,0,1,5),3,3))
     [,1] [,2] [,3]
[1,]    1    0    0
[2,]    2    1    1
[3,]    3    4    5
> (X<-C%*%solve(IB))
     [,1] [,2] [,3]
[1,]   -7    5   -1
[2,]   -6    4   -1
[3,]   -6    5   -1
> 
ODPOWIEDZ