Algebra abstrakcyjna - przemienność, łączność, el. neutralny.

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Patrycja987654
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 25 lis 2020, 09:33

Algebra abstrakcyjna - przemienność, łączność, el. neutralny.

Post autor: Patrycja987654 »

Działanie \( \circ \) jest określone w zbiorze \( \rr ^+ \) wzorem
\(a \circ b\)=\(5^{\log _5 a\cdot\log _5 b}\)

Należy sprawdzić czy jest ono przemienne i łączne oraz znaleźć element neutralny tego działania i wyznaczyć elementy odwrotne do tych liczb \( a \in \rr ^+\) które taki element mają.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Algebra abstrakcyjna - przemienność, łączność, el. neutralny.

Post autor: panb »

Patrycja987654 pisze: 12 mar 2021, 14:24 Działanie \( \circ \) jest określone w zbiorze \( \rr ^+ \) wzorem
\(a \circ b\)=\(5^{\log _5 a\cdot\log _5 b}\)

Należy sprawdzić czy jest ono przemienne i łączne oraz znaleźć element neutralny tego działania i wyznaczyć elementy odwrotne do tych liczb \( a \in \rr ^+\) które taki element mają.
  • Przemienność jest oczywista i wynika z przemienności mnożenia: \(a \circ b = 5^{\log_5a \cdot \log_5b}=5^{\log_5b\cdot\log_5a}=b \circ a \)
  • Łączność: \(\displaystyle a \circ (b \circ c)=a \circ 5^{\log_5c\cdot\log_5c}=5^{\log_5a\cdot\log_5 \left(5^{\log_5c\cdot\log_5c} \right) }=5^{\log_5a\cdot\log_5b\cdot\log_5c}=5^{\log_55^{\log_5a\log_5b}\cdot\log_5c}=(a \circ b) \circ c\)
  • Element neutralny e: \( \forall a\in\rr^+,\,\, a \circ e=a \iff \forall a\in\rr^+,\,\,5^{\log_5a\cdot \log_5e}=5^{\log_5a}\iff \forall a\in\rr^+,\,\,\log_5a(\log_5e-1)=0 \iff e=5\)
  • Element odwrotny a': \(a \circ a'=e \iff 5^{\log_5a\cdot \log_5a'}=5^1\iff \log_5a\cdot \log_5a'=1 \So \log_5a'= \frac{1}{\log_5a} =\log_a5\) pod warunkiem, że \(\log_5a\neq0 \iff a\neq1\). \( \forall _{0<a\neq1}\) istnieje element odwrotny \(a'=5^{\log_a5}\)
ODPOWIEDZ