Macierze

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Truskawka12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 mar 2021, 20:27
Podziękowania: 1 raz

Macierze

Post autor: Truskawka12 »

\(R( \alpha )= \begin{bmatrix} cos \alpha & -sin \alpha \\sin \alpha & cos \alpha\end{bmatrix} , \alpha \in [0,2\pi] \)
Oblicz \( R(\alpha)R(\beta).\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Macierze

Post autor: grdv10 »

To jest macierz obrotu wokół punktu \((0,0)\) o kąt \(\alpha\). Mnożenie macierzy składa te obroty, więc daje obrót o kąt \(\alpha+\beta.\) A zatem \(R(\alpha)R(\beta)=R(\alpha+\beta).\)
ODPOWIEDZ