Przykład z równań liczb zespolonych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Juniorex
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 mar 2021, 13:22
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Przykład z równań liczb zespolonych

Post autor: Juniorex »

Dzień dobry proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładu \(z^2=2Re(iz)
\)

\(z^2=2Re(iz)\\
z^2=2Re(i(x+iy))\\
z^2=2Re(ix-y)\\
z^2=-2y\\
(x+iy)^2=-2y\\
x^2+2xiy-y^2=-2y\\\)

Nie wiem co dalej z tym zrobić, wydaje mi się że gdzieś popełniam błąd ale nie wiem gdzie.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Przykład z równań liczb zespolonych

Post autor: eresh »

Juniorex pisze: 06 mar 2021, 13:28 Dzień dobry proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładu \(z^2=2Re(iz)
\)

\(z^2=2Re(iz)\\
z^2=2Re(i(x+iy))\\
z^2=2Re(ix-y)\\
z^2=-2y\\
(x+iy)^2=-2y\\
x^2+2xiy-y^2=-2y\\\)

Nie wiem co dalej z tym zrobić, wydaje mi się że gdzieś popełniam błąd ale nie wiem gdzie.
\(x^2+2xiy-y^2=-2y\\
x^2-y^2+2y+2xyi=0\\
\begin{cases}x^2-y^2+2y=0\\2xy=0\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Juniorex
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 mar 2021, 13:22
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Przykład z równań liczb zespolonych

Post autor: Juniorex »

Nie za bardzo rozumiem tego przekształcenia.
W sensie, dlaczego -2y z prawej strony zamieniło się w +y z lewej, i dlaczego 2xyi zmieniło znak ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Przykład z równań liczb zespolonych

Post autor: eresh »

Juniorex pisze: 06 mar 2021, 13:50 Nie za bardzo rozumiem tego przekształcenia.
W sensie, dlaczego -2y z prawej strony zamieniło się w +y z lewej, i dlaczego 2xyi zmieniło znak ?
bo pomyłki się zdarzają
już poprawione
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ