Czy ktoś może wyjaśnić, co robię źle?

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
albalynga48
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 lut 2021, 06:29
Płeć:

Czy ktoś może wyjaśnić, co robię źle?

Post autor: albalynga48 »

Cześć wszystkim - uczęszczam na podstawowy kurs uniwersytecki i nie jestem do końca pewien, co robię źle.

Zadane mi pytanie to:
\({3m \over 4} + 2m = 4m - 15\)

W pierwszym kroku próbowałem wyeliminować 4, więc pomnożyłem całe równanie przez 4, otrzymując:

\(12m + 8m = 16m - 60\)

W drugim kroku chciałem pogrupować podobne terminy (zmienne po lewej stronie) i otrzymałem to:

\(12m + 8m - 16m = -60\)

Na koniec wykonałem obliczenia dla lewej strony, w wyniku czego:

\(4m = -60\)

Następnie, aby wyodrębnić m, podzieliłem obie strony przez 4, otrzymując:

\(m = -15\)



Poinformowano mnie, że odpowiedź powinna wynosić \(m = 12\). Nie jestem pewien, skąd pochodzi ta odpowiedź ani dlaczego. Oczywiście popełniłem błąd, ponieważ bez względu na to, gdzie patrzę, otrzymuję \(m = 12\), ale jestem zdezorientowany, gdzie jest mój błąd. Czy ktoś może w tym pomóc?
Ostatnio zmieniony 17 lut 2021, 12:07 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Czy ktoś może wyjaśnić, co robię źle?

Post autor: radagast »

W pierwszym kroku robisz błąd rachunkowy: \( \frac{3m}{4} \cdot 4=3m \neq 12m \)
ODPOWIEDZ