Dane są wektory:
\(\vec{p}=\vec{x}-2\vec{y}+4\vec{z}\), \(\vec{q}=-2\vec{x}+4\vec{y}-\vec{z}\), \(\vec{r}=4\vec{x}-\vec{y}-2\vec{z}\)
Oblicz \((\vec{p},\vec{q},\vec{r})\) jeżeli wiadomo, że \((\vec{x},\vec{y},\vec{z})=10\).
Działania na wektorach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 09 sty 2021, 15:12
- Podziękowania: 12 razy
- Płeć:
Działania na wektorach
Ostatnio zmieniony 14 lut 2021, 13:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Powód: poprawa kodu
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 09 sty 2021, 15:12
- Podziękowania: 12 razy
- Płeć:
Re: Działania na wektorach
W zadaniu nie było to sprecyzowane ale wydaje mi się, że to iloczyn tych wektorów.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Działania na wektorach
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Działania na wektorach
Nie jest to iloczyn skalarny.
\(\vec{a} \circ \vec{b} \circ \vec{c}=(|\vec{a}||\vec{b}|cos \angle \left\{ \vec{a},\vec{b} \right\} ) \circ \vec{c} \)
ale działanie \((liczba) \circ (wektor)\) jest niewykonalne.
Nie jest to także iloczyn wektorowy \(\vec{a} \times \vec{b} \times \vec{c}\) gdyż wynikiem takiego działania jest wektor, a przecież tu:
\(\vec{a} \circ \vec{b} \circ \vec{c}=(|\vec{a}||\vec{b}|cos \angle \left\{ \vec{a},\vec{b} \right\} ) \circ \vec{c} \)
ale działanie \((liczba) \circ (wektor)\) jest niewykonalne.
Nie jest to także iloczyn wektorowy \(\vec{a} \times \vec{b} \times \vec{c}\) gdyż wynikiem takiego działania jest wektor, a przecież tu:
owo coś, o co pytałem, jest liczbą.
-
- Fachowiec
- Posty: 1508
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Działania na wektorach
Proszę przedstawić iloczyn mieszany wektorów \( (\vec{p}, \vec{q}, \vec{r}) \) w postaci sumy iloczynów mieszanych i wykorzystać w tej sumie założenie \( (\vec{x}, \vec{y}, \vec{z}) = 10. \)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 09 sty 2021, 15:12
- Podziękowania: 12 razy
- Płeć: