Znając jeden pierwiastek wielomianu rzeczywistego znajdźpozostałe:

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
cainvrd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 kwie 2020, 08:54
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Znając jeden pierwiastek wielomianu rzeczywistego znajdźpozostałe:

Post autor: cainvrd »

\(W(x)=x^4+2x^3+10x^2-6x+65\\
x_1=1-2i\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Znając jeden pierwiastek wielomianu rzeczywistego znajdźpozostałe:

Post autor: eresh »

cainvrd pisze: 08 lut 2021, 10:16 \(W(x)=x^4+2x^3+10x^2-6x+65\\
x_1=1-2i\)
\(x_2=1+2i\)

wielomian dzieli się przez \((x-(1+2i))(x-(1-2i))=x^2-2x+5\)

\(W(x)=(x^2-2x+5)(x^2+4x+13)\\
x^2+4x+13=0\\
x_3=-2+3i\\
x_4=-2-3i\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ